Vier Voeters start dertig jaar naar de kernramp een zwerfhondenproject in Tsjernobyl. Na de ramp vluchtten zo’n 120.000 mensen, hun huisdieren, waaronder veel honden, bleven veelal achter. Na al die jaren leven er nog steeds veel honden in het rampgebied. In samenwerking met de Amerikaanse Stichting Clean Future Fund (CFF) wil Vier Voeters 120 honden castreren en vaccineren. De honden worden beschermd tegen Rabiës en door de castratie zal de populatie in Tsjernobyl afnemen.
CFF stelt een internationaal team van dierenartsen en assistenten samen en zal zorgdragen voor de medische behandeling van de honden in de komende tijd. Vier Voeters stuurt een ervaren dierenarts en zorgt voor de medische uitrusting en de medicatie voor de honden.
Niet alleen gaat het team van artsen en assistenten de zwerfhonden castreren en vaccineren ook zullen zij gewonde en zieke dieren helpen. Volgens Oleksander Senchuk, werkzaam als dierenarts voor Vier Voeters, is het een ambitieus plan, maar moet het gezien de ervaring die zij hebben wel gaan lukken.
Met het neutraliseren van de honden zal de populatie honden die in Tsjernobyl leeft afnemen, wat hun overlevingskansen in de strenge winters zal doen toenemen. Het zwerfhondenproject is ook gunstig voor de mensen die in het gebied van de kerncentrale werken, door de honden te vaccineren tegen Rabiës lopen zij minder gevaar om deze ziekte op te lopen. De mensen die in het gebied werken bekommeren zich namelijk om de dieren en komen daardoor ook in contact met mogelijk besmette honden.
De honden die de ramp wisten te overleven – na de ramp mochten soldaten de dieren namelijk afschieten – trokken in eerste instantie naar omliggende bosrijke gebieden. Wolven en gebrek aan voldoende voedsel zorgden ervoor dat de honden toch weer teruggingen naar de inmiddels spookstad Tsjernobyl.
CFF heeft voor dat zij het project is gestart omvangrijk onderzoek gedaan naar de mogelijk schadelijke effecten die het gebied kan hebben op de gezondheid van haar medewerkers. Naast beschermende kleding zullen de honden die worden geholpen uitgebreid worden gewassen alvorens zij een medische behandeling ondergaan om zo de kans op besmetting te voorkomen. De radioactieve besmetting van de honden is zeer lag dus dat vormt geen risico voor mensen.
Het project steunen? Klik dan hier.
Bronnen: VIER VOETERS en World Animal News ©AnimalsToday.nl Lianne Raat
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Fantastisch werk dat jullie doen .
Veel respect