Met de hulp van internetgebruikers is het wetenschappers gelukt meer dan een miljoen foto’s van wilde dieren uit het Serengeti National Park in Tanzania te analyseren. Het gaat om 1,2 miljoen foto’s op de website SnapshotSerengeti.org van onder andere zebra’s olifanten, luipaarden en giraffes, die door 28.000 vrijwilligers zijn geanalyseerd. De vrijwilligers identificeerden op iedere foto de diersoort en het eventuele bijzondere gedrag.
Nooit eerder werden zo veel vrijwilligers ingezet bij een wetenschappelijk project om het gedrag van wilde dieren in kaart te brengen. De onderzoekers besloten vrijwilligers in te zetten omdat ze simpelweg te weinig mankracht hadden. Hoofdonderzoekster Alexandra Swanson op nieuwssite EurekAlert:
“Als we alleen geïnteresseerd waren geweest in leeuwen en luipaarden, hadden we de foto’s zelf wel kunnen classificeren, maar we konden de productie van honderdduizenden foto’s van zebra’s en gnoes simpelweg niet bijbenen”.
De beelden zijn voor een groot deel gemaakt door camera’s met bewegingssensoren, die verdekt staan opgesteld. Op de foto’s staan in totaal 322.653 wilde dieren. Het gaat om veertig verschillende soorten, waaronder veel zebra’s en gnoes, die migreerden door het natuurgebied.
Toen het project in 2010 begon, was het nog niet mogelijk om de computer de verschillende diersoorten te laten detecteren. Swanson:
“Die technieken zijn nu erg in opkomst. Maar wij moesten vertrouwen op het menselijk oog.”
Door dit experiment zijn er vooral nieuwe inzichten ontstaan over de interacties tussen verschillende diersoorten. Zo hebben de wetenschappers ontdekt dat leeuwen zich regelmatig te goed doen aan het voedsel dat ze stelen van jachtluipaarden. Dit soort inzichten kan weer leiden tot nieuwe studies naar het gedrag van dieren.
De beelden laten overigens ook zien dat niet alle dieren in de Serengeti gediend zijn van camera’s. Op de foto’s is te zien hoe de apparatuur wordt vernield door onder andere olifanten en hyena’s
Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl