Begin 2020 werden 5 Sumatraanse olifanten dood aangetroffen in Indonesië, geëlektrocuteerd om hun slagtanden voor veel geld verkopen. Nu, twee jaar later, zijn de 11 stropers die verantwoordelijk waren voor deze gruweldaad veroordeeld tot celstraffen van 10 maanden tot drieënhalf jaar. De Sumatraanse olifant wordt regelmatig door nietsontziende stropers gedood voor zijn waardevolle slagtanden en is daardoor een ernstig bedreigde diersoort.
Twee jaar geleden werden vijf Sumatraanse olifanten bij een palmolieplantage in het dorpje Tuwie Peuriya in Atjeh, ten noorden op het eiland Sumatra, dood gevonden. De dieren waren geëlektrocuteerd door een hek dat daar speciaal voor was geplaatst. Hun slagtanden waren verwijderd, bestemd voor de illegale ivoorhandel.
Cel voor 11 stropers
De zoektocht naar de daders heeft meer dan een jaar geduurd. Elf stropers zijn in augustus en september vorig jaar gearresteerd en voor de rechter verschenen. De rechtbank van Atjeh Jaya op Sumatra heeft 9 stropers een celstraf opgelegd van 10 maanden tot drieënhalf jaar, en twee anderen bijna 2 jaar cel wegens het illegaal verhandelen van de slagtanden.
Helaas was het vinden van de gedode olifanten geen verrassing voor de autoriteiten: er is al decennialang een bittere strijd gaande in het gebied om de laatste olifanten te beschermen. Het komt regelmatig voor dat Sumatraanse olifanten worden geëlektrocuteerd, vergiftigd of onthoofd door stropers. Onlangs is een babyolifant van één jaar oud overleden, nadat hij de helft van zijn slagtand verloor in een val. Ook werd een onthoofde Sumatraanse olifant gevonden.
.
.
De ivoren slagtanden van de olifanten kunnen voor ontzettend veel geld verkocht worden op de zwarte markt. Ook al heeft deze olifantensoort kleinere slagtanden dan de Afrikaanse soorten, toch wordt er volop op de dieren gejaagd. Alleen de mannetjes hebben slagtanden, waardoor de stroperij de balans tussen mannetjes en vrouwtjes verstoort en zo hun uitsterven verder versnelt.
Bedreigde diersoort
Volgens het Natural Resources Conservation Agency zijn er nog slechts ongeveer 500 Sumatraanse olifanten op het eiland, en zo’n 2.400 wereldwijd. De Sumatraanse olifant wordt ernstig bedreigd en staat dan ook op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN). De status van de olifanten is in 2012 nog van ‘kritiek’ naar ‘zeer kritiek’ gegaan omdat de helft van de populatie in de afgelopen decennia is verdwenen. Behalve door stroperij worden de olifanten door ontbossing en het daaruit volgende verlies van leefgebied bedreigd. Mens-dierconflicten vormen een risico voor olifanten wereldwijd.
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner