Na twee weken afval opruimen door een indrukwekkende groep van 2568 vrijwilligers, eindigde gisteren in Zandvoort de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. Vanaf 1 augustus is door de vrijwilligers de hele Noordzeekust opgeruimd, waarbij in totaal 10.991 kilo afval van de Nederlandse stranden is gehaald, waaronder 4935 plastic rietjes en wegwerpbestek.
In 2018 werd tijdens de Beach Cleanup Tour langs de Nederlandse Noordzeekust 11.163 kilo afval opgeruimd, maar opvallend is dat dit jaar in Zeeland twee keer zoveel afval werd gevonden ten opzichte van vorig jaar. Ook op de Waddeneilanden is meer afval opgeruimd dan voorgaande jaren. Maar vanwege het stormachtige weer is op de stranden van Noord- en Zuid-Holland dit jaar minder afval gevonden.
Rietjes en wegwerpplastic zijn dit jaar apart ingezameld om aandacht te vragen voor de problemen die dit plastic afval veroorzaakt. Het thema van dit jaar is dan ook ‘wegwerpplastic‘. In totaal zijn 4935 rietjes en wegwerpbestek opgeruimd. Dit afval is schadelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren omdat ze het vaak aanzien voor voedsel of erin verstrikt raken en verdrinken of een langzame pijnlijke dood sterven.
Stichting De Noordzee pleit voor aanpak bij de bron, goed afvalmanagement en het voorkomen van zwerfafval door toerisme. Ewout van Galen, Programmaleider Schone Zee:
”We zijn ontzettend dankbaar dat we hulp hebben gekregen van zoveel vrijwilligers en er samen voor kunnen zorgen dat XX kilo afval niet in zee terechtkomt. Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft nodig om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.”
Hergebruik plastic Noordzeekust
Plastic Fantastic, een coöperatie die zich inzet om dit soort eenmalig plastic te recyclen tot meer hoogwaardige producten, was ook bij de finish aanwezig. Tijdens drie etappes werd het afval aan het eind van de dag door Plastic Fantastic gerecycled en verwerkt tot hoogwaardige producten voor de betrokken gemeentes. Zo ontving gemeente Bergen een bankje gemaakt van strandafval. Stichting De Noordzee onderzoekt samen met Plastic Fantastic hoe het strandafval, dat voor meer dan 90 procent uit plastic bestaat, een nieuw leven kan krijgen.
Bron:
- Persbericht Stichting De Noordzee
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?