Voor het eerst sinds de 16e eeuw is de bever binnenkort waarschijnlijk weer terug in Wales. Als de vergunningsaanvraag van een natuurorganisatie wordt goedgekeurd door de overheid, zal men dit jaar nog 10 dieren herintroduceren.
Een beverprojectgroep van Wildlife Trusts Wales heeft een jaar geleden een vergunning aangevraagd om bevers uit te mogen zetten. Bevers zijn van oorsprong een inheemse diersoort in Groot-Brittannië, die in de 16e eeuw is uitgeroeid door jagers.
Gunstig voor ecosysteem
De organisatie hoopt begin dit jaar nog te starten met de herintroductie van 10 dieren in het zuiden van Wales.
Alicia Leow-Dyke, coördinator van het beverproject:
“In Groot-Brittannië en Europa is bewezen dat het ecosysteem baat heeft bij de aanwezigheid van bevers, omdat ze overlast door overstromingen helpen verminderen en het water filteren. Ze hebben een belangrijke invloed op het landschap.”
Ook Liz Halliwel, zoogdierenecoloog bij Natural Resources Wales, het orgaan dat de vergunningsaanvraag in behandeling heeft, beaamt dat. Volgens haar creëren bevers een rijk en gevarieerd habitat dat de omgeving sterker en gezonder maakt.
Bezwaren
Boeren en vissers hebben juist bezwaren geuit tegen het uitzetten van bevers, omdat ze het landschap zouden beschadigen en de migratie van vis beïnvloeden. Zij roepen op milieubeschermingsmaatregelen meer te richten op de al aanwezige wilde dieren in plaats van de bever te herintroduceren. Volgens Alicia Leow-Dyke weegt de positieve invloed van de bever op tegen de negatieve effecten, die beheersbaar zijn.
Bevers in Schotland en Engeland
Net als in Nederland, gaat het in Groot-Brittannië erg goed met de bever. In diverse gebieden zijn de waterknaagdieren succesvol uitgezet. In Schotland leven inmiddels zo’n 250 bevers die officieel zijn geherintroduceerd, maar ook illegaal zijn uitgezet. De dieren kregen eind 2016 de beschermde status en worden voorlopig dan ook niet lastig gevallen.
Ook in Engeland leven sinds enige tijd weer bevers, in de rivier Otter in het graafschap Devon. Het eerste paartje is waarschijnlijk illegaal uitgezet of ergens ontsnapt. Het ministerie van Milieubeheer, Voedselvoorziening en Plattelandszaken (DEFRA) wilde deze bevers eerst laten verwijderen, omdat het een invasieve diersoort zou zijn en om risico’s voor de volksgezondheid te vermijden. (Europese bevers zijn soms besmet met vossenlintwormen (Echinococcus multilocularis) die momenteel niet voorkomen in het Verenigd Koninkrijk).Hierop ontstond zo veel protest van lokale bewoners die beargumenteerden dat de dieren alleen uitheems waren, omdat ze jaren geleden door mensen waren uitgeroeid, dat de overheid besloot de dieren met rust te laten en ze in de gaten te laten houden door Devon Wildlife Trust (DWT). De bevers voelen zich goed thuis: er is zelfs inmiddels een extra paartje uitgezet, waardoor er nu twee beverparen zijn die voor nageslacht zorgen. De aanwezigheid van de bevers heeft een extra positief effect voor de omgeving, omdat ze toeristen trekken die deze bijzondere dieren graag willen zien.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Naar boeren en vissers hoef je niet te luisteren, voor hen is alles een bedreiging, maar wel vreemd, bevers uitzetten en de dassen uitroeien, ook weer in opdracht van die veeboeren kliek.
Gelukkig weer goed nieuws. Nu maar hopen dat de jagers ze met rust laten.