In Brazilië zijn sinds mei al bijna 1000 zeeleeuwen en zeehonden zijn gestorven aan de gevolgen van vogelgriep. Het ministerie van Landbouw heeft 148 brandhaarden van het dodelijke H5N1-virus gemeld.
Sinds mei kampt Brazilië met een grote uitbraak van vogelgriep. De brandhaarden liggen voornamelijk langs de kustlijn van het Zuid-Amerikaanse land. De zuidelijke staat Rio Grande do Sul heeft de meeste slachtoffers geëist. Een duidelijke indicatie van vogelgriep is hier te zien bij dieren die bepaalde symptomen zoals spasmen vertonen. Zo liggen er op de stranden stuiptrekkende zeeleeuwen en andere dieren. Deze zijn klaarblijkelijk ziek.
Zeeleeuwen in zuiden Brazilië massaal slachtoffer vogelgriep
1000 zeeleeuwen en zeehonden
Onder de sterfgevallen in het gebied bevinden zich naast de bijna 1000 zeehonden en zeeleeuwen ook andere dieren, zoals pinguïns en schildpadden. Al is van deze laatste twee soorten tot op heden nog niet bevestigd dat de oorzaak daadwerkelijk bij de uitbraak van vogelgriep ligt. Toch lijkt dit zeer waarschijnlijk. Oceanoloog Liane Amaral Dias:
“De symptomen van dit dier (zeeleeuw) zijn de bewegingen die hij maakt, vooral met zijn hoofd. Deze zijn geen gebruikelijke bewegingen. Het virus heeft een neurologische reactie. Hij leeft dus nog wel, maar aan de symptomen is te zien dat hij ziek is.”
De Braziliaanse autoriteiten uiten hun zorgen om de ernst van de situatie en benadrukken daarom ook het belang van het ruimen van de karkassen om op deze manier een eventuele overdracht van besmettingen op vee of mensen te voorkomen. Daarnaast vindt er momenteel overleg plaats voor het opstellen van een plan om het commercieel pluimvee zodanig te isoleren, dat het land – dat zich ´s werelds grootste kippenvleesexporteur mag noemen – geen exportverbod hoeft in te voeren.
Zuid-Amerika en Antarctica
Eerder dit jaar werd er vogelgriep geconstateerd honderdduizenden dieren in Argentinië, Chili, Peru en Antarctica. Het dodelijke virus vormt sindsdien een ernstige bedreiging voor onder andere zeer zeldzame en bedreigde diersoorten die niet in andere gebieden voorkomen.
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools