Op dinsdag 10 november wordt uitspraak gedaan in het Hoger Beroep dat de Staat heeft aangespannen tegen de nertsenfokkers in Nederland. Inzet is het nertsenfokverbod, dat in 2013 van kracht werd maar in 2014 door de rechter werd verworpen. Hoewel het Parlement én 84% van de Nederlanders een einde wil aan de bontindustrie in Nederland, willen de 160 nertsenfokkers van geen wijken weten.
Directeur van stichting Bont voor Dieren, Nicole van Gemert:
“Het was voor ons een enorme schok toen de rechter het verbod buiten werking stelde, tegen de wil van de regering in. Het argument dat er niet genoeg compensatie is werd hopelijk in het hoger beroep ontkracht. Indien we dit verliezen zou het onverteerbaar zijn dat financiële belangen van een paar nertsenfokkers het winnen van het dierenleed van miljoenen nertsen”.
De strijd rondom het verbod gaat enkel om de compensatie. De nertsenhouders krijgen hun sloopkosten vergoed, fiscale voordelen en een zeer ruime overgangstermijn tot 2024 om hun investeringen terug te verdienen. Het nertsenfokverbod zelf staat niet ter discussie, net als een paar jaar geleden toen het verbod op chinchilla- en vossenfokkerijen een breed draagvlak had, is nu ook een ruime meerderheid het erover eens dat de bontproductie in Nederland verleden tijd moet zijn.
Eerder deze maand bracht Bont voor Dieren samen met dierenbeschermingsorganisatie Ongehoord schokkende beelden naar buiten over de erbarmelijke omstandigheden waarin nertsen leven in Nederland. Een golf aan verontwaardigde reacties en zelfs kamervragen waren het gevolg. Indien de rechter het verbod permanent buiten werking stelt op 10 november dringt Bont voor Dieren er dan ook op aan bij de staatssecretaris om in cassatie te gaan.
Van Gemert:
“Wij hebben al zoveel bereikt voor de slachtoffers van de bontindustrie. Wij zullen niet rusten tot de laatste kooi in Nederland verdwenen is”.
Bont voor Dieren voert al jaren samen met de Dierenbescherming actie tegen de nertsenhouderij in Nederland.