Slechts een op de vijf zuivelproducten komt gegarandeerd van koeien uit de wei, dat blijkt uit de jaarlijkse supermarkttelling van World Animal Protection. Daarmee is geen tot nauwelijks vooruitgang geboekt ten opzichte van 2013.
Deze resultaten zijn teleurstellend, temeer omdat twee van de drie onderzochte supermarkten, Albert Heijn en Jumbo, in 2012 het Convenant Weidegang hebben ondertekend. Hun prestatie verschilt echter nauwelijks van de andere onderzochte supermarktketen, PLUS, die geen deel uitmaakt van het convenant.
Het Convenant Weidegang beoogt tenminste het niveau weidegang van 2012 te handhaven. Supermarkten hebben een belangrijke verantwoordelijkheid hieraan bij te dragen door het aandeel van zuivelproducten met weidemelkgarantie te vergroten. Hiervan blijkt nog weinig sprake. Over het hele zuivelassortiment scoren Albert Heijn en Jumbo met een aandeel weidegangzuivel van respectievelijk 23% en 21%. Dit verschilt niet of nauwelijks van PLUS (20%) en toont hoegenaamd geen vooruitgang ten opzichte van vorig jaar.
In sommige productgroepen zoals kwark, smeerkaas, boter, roomijs,(baby) melkpoeder en chocolademelk zijn zelfs amper producten te vinden die gegarandeerd afkomstig zijn van koeien die minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur per dag hebben kunnen grazen, het criterium van weidegang. Bovendien bleken diverse verpakkingen nogal misleidend: ze toonden koeien in de wei zonder dat er een garantie is dat de melk ook daadwerkelijk van koeien afkomstig is die toegang tot de wei krijgen.
De resultaten van supermarkttelling roepen de vraag op of het Convenant Weidegang wel werkt. Eerder heeft staatssecretaris Dijksma de Tweede Kamer belooft het ambitieniveau van het Convenant te verhogen. Directeur Pascal de Smit van World Animal Protection:
“De supermarkttelling onderstreept de noodzaak van het verhogen van de ambitie van het Convenant Weidegang, maar geeft tevens aanleiding om weidegang beter te waarborgen in regelgeving.”
De Eerste Kamer debatteert deze week over de Wet verantwoorde groei melkveehouderij.
Persbericht World Animal Protection (WAP)
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Het is wel erg makkelijk om de schuld bij de melkveehouders neer te leggen. Ondanks de weidegangpremie die een melkveehouder ontvangt van de zuivelfabriek, is het financieel niet rendabel om koeien buiten te laten grazen. Hulde aan de melkveehouders die de koeien wel buiten laten grazen.
Dan kunt u wel suggereren alles draait om geld, maar daar draait het uiteindelijk ook om (welkom in deze wereld).
Het probleem zou eens bij de consument neergelegd moeten worden: deze zou bereid moeten zijn meer te willen betalen voor een liter melk. Zolang de burger niet bereid is meer te betalen voor producten, zal er weinig veranderen in de melkveehouderij.
Het is niet alleen de consument, maar ook de supermarkten die alles zo goedkoop mogelijk willen leveren, maar waarom zou je eigenlijks melk willen drinken als volwassen persoon, het is babyvoeding en dan ook nog eens van een ander diersoort wat veel sneller groeit, met het gevolg dat mensen steeds groter worden, maar beslist niet gezonder.
Het is ook nog eens zeer slecht voor kinderen, dus waarom een slecht product aanschaffen.
Er zijn nog genoeg lekkere dingen te koop hoor en ook nog eens gezond en zonder dierenleed.
dus ik koop in de super melk met het een logo weide melk. en dat is dan niet het geval?? meestal koop ik biologische melk , hoop dat die wel echt van weide koeien komt?!
In Groningen heeft iedere veeboer de laatste 2 jaar een flinke grote schuur bijgebouwd, heus niet om minder koeien te nemen en ook niet om ze buiten te laten lopen.
Ze gooien op deze manier ook nog eens hun eigen glazen in, want er word teveel geproduceerd en dus verdien je er bijna niets meer aan en om toch nog wat te verdienen, nemen ze nog meer koeien.
Komend jaar verdwijnen de grenzen van het melkquotum. Elke boer mag dan het hele jaar ongelimiteerd koeien in stallen houden voor melk. Er zijn al een hoop boeren die het afgelopen jaren sterk uitgebreid hebben vanwege de volgend jaar veranderde regels. De hoge boetes voor hun te grote productie hebben zij voor lief genomen. Het wordt heel hoog tijd dat gezondheid en welzijn van mens en dier en bescherming van natuur en milieu eindelijk eens de norm gaan worden en niet omzet, aantallen, productie, exportcijfers, winstverwachtingen.
Jeroen,geen enkele boer mag dan ongelimiteerd koeien in stallen houden voor melk, allereerst is de mestwetgeving sterk belemmerend voor ongebreidelde groei, ten tweede is er nergens omschreven dat je koeien binnen of buiten moet houden.
die te hoge productie….. vorig jaar is er 1% boven het nationaal quotum geproduceerd bijna niks dus. vergeet niet dat koeien geen machines zijn die je naar believen aan of uit kunt zetten.
Verantwoorde groei melkveehouderij.
Dat is allang overschreden.
Waarom moet een bar slecht product groeien, laten we het totaal afschaffen, dat is pas een win-win situatie voor alle burgens, maar vooral voor koeien en het milieu.