Het is vandaag de werelddag van de Spaanse galgo. Eén van de hondenrassen in Spanje die het meest te lijden heeft onder de mens. Denk daarbij ook aan andere jachthonden als de Spaanse podenco. Al eeuwenlang speelt de jacht met galgo’s een cruciale rol in veel plattelandsgemeenschappen in Spanje, waar bijna iedereen ‘galguero’ was, en nog steeds is. Als het jachtseizoen voorbij is en de galgo niet langer ‘dient’ worden ze afgedankt als een wegwerpartikel of soms erger, gedood, soms voorafgegaan door een lange lijdensweg. Jaarlijks zo’n 50.000 galgo’s. 1 februari markeert het einde van het jachtseizoen en het begin van de massale dumping van galgo’s.
Veel windhonden worden aan hun lot overgelaten of naar een dodingsstation gebracht waar ze in veel deelstaten na 10 dagen worden gedood. Uitgehongerd en eenzaam, in de troosteloze kille ruimtes en kooien staan ze op hun dood te wachten. Medewerkers van opvangcentra struinen in februari de dodingstations af om zoveel mogelijke galgo’s te redden.
Minder geluk hebben de galgo’s die levend worden achtergelaten in putten waar ze geen kans hebben om te overleven en waar ze een hongersdood te wachten staat. Windhonden die zich in de ogen van de jagers misdragen worden vaak op gruwelijke wijze gedood: ze worden opgehangen aan bomen terwijl ze nog net de grond kunnen raken, wat leidt tot een langzame en wrede dood. Het leven als jacht- of renhond is hard. De trainingsmethodes vergen lichamelijk en geestelijk veel van hen. Vaak is er sprake van geweld.
Myxomatose
Dit jaar heeft de Spaanse galgo het extra moeilijk. Door de uitbraak van de konijnen- en hazenziekte myxomatose in diverse deelstaten in Spanje werden al tijdens het jachtseizoen veel galgo’s in de steek gelaten. In december gaven diverse opvangcentra al aan hun maximale capaciteit te hebben bereikt. Ondertussen doet de Spaanse regering niets voor de Spaanse galgo. Sterker nog, de Spaanse regering heeft recentelijk aangegeven niets te kunnen doen voor de dieren die het slachtoffer zijn van de jacht. Regelgeving over de jacht valt, volgens de centrale regering, onder de verantwoordelijkheden van de deelstaten. Hierdoor wordt het erg lastig om Spanje aan te spreken over de vele misstanden die voortkomen uit de jacht. Daarnaast staan reddingsorganisaties er alleen voor en krijgen zij geen enkele steun van de regering. Zij vangen een deel van deze dieren op. Eenmaal gered proberen ze een geschikt adoptiegezin te vinden voor de hond.
Broken Spirit
Karen Soeters maakte samen met Monique van Dijk Armor en Estefanía Pampín Zuidmeer de documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’, over het lot van de Spaanse galgo. Bekijk de documentaire hieronder:
We hebben trouwens heel mooi nieuws uit Spanje. Valentina, de galgo die gered werd tijdens het filmen van ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ is inmiddels erg gelukkig in Nederland. En sinds enkele maanden kan ze ook los lopen op het strand, en daar geniet ze enorm van. Hoe mooie dat juist zij deze mijlpaal bereikt heeft, want in Spanje rende ze gedurende 8 maanden lang voor ieder mens weg.
#GNvdD: Galgo Valentina rent voor het eerst los op het strand
©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer