Zeven Przewalskipaarden uit Europese dierentuinen zijn uitgezet in de steppe in Kazachstan. Daarmee is de paardensoort na 200 jaar afwezigheid weer terug in zijn natuurlijke habitat. 

wilde
Przewalskipaarden | Foto: publiek domein

Przewalskipaarden zijn de enige wilde paardensoort ter wereld. Met het doel uitsterving te voorkomen en biodiversiteit te bevorderen, is een groep van zeven Przewalskipaarden geherintroduceerd in de uitgestrekte steppegraslanden in Kazachstan. Daar werden wilde paarden ongeveer 5.500 jaar geleden voor het eerst gedomesticeerd. Vier merries uit Berlijn en een hengst en twee merries uit Praag zijn met een transportvliegtuig van de Tsjechische luchtmacht naar het Centraal-Aziatische land vervoerd.

Wilde Przewalskipaarden

Bij deze eerste fase van het herintroductieproject zijn verschillende partijen betrokken: het bosbouw- en natuurcomité van de Kazachse regering, de dierentuin van Praag, Tierpark Berlin, de zoölogische vereniging van Frankfurt, en de vereniging voor het behoud van de biodiversiteit in Kazachstan. Filip Mašek, woordvoerder van de dierentuin in Praag:

“Deze zijn de enige overgebleven wilde paarden ter wereld. Mustangs zijn gedomesticeerde paarden die wild zijn geworden.”

Ondanks een lange en moeilijke reis, zijn de paarden in goede gesteldheid aangekomen. Ze moeten gedurende de gehele vlucht op hun benen staan om problemen met de bloedsomloop te voorkomen. In eerste instantie zouden acht paarden de overtocht maken, maar één van de paarden ging zitten en moest daarom terugkeren naar Praag.

Meer paarden gepland

De zeven  Przewalskipaarden die succesvol de reis hebben doorstaan, vormen de voorhoede van in totaal 40 paarden die de komende 5 jaar op de steppe het Centraal-Aziatische land aan zullen komen. Filip Mašek:

“Hij het paard dat ging zitten was een beetje duizelig toen hij terugkwam in de dierentuin, maar het gaat nu goed met hem. Deze paarden moeten de hele reis staan. Ze kunnen niet zitten, vooral omdat hun bloed goed moet circuleren. In totaal is het een reis van 30 uur, en de paarden overleven alleen als ze de hele weg blijven staan.”

Het berijden en melken van paarden is al heel vroeg in Kazachstan begonnen. Maar liefst 2.000 jaar voordat de domesticatie van paarden in Europa op gang kwam. Helaas is de populatie van Przewalskipaarden door menselijke activiteiten aanzienlijk onder druk komen te staan, onder andere door de jacht op hun vlees. Bovendien  heeft de aanleg van wegen de populatie sterk gefragmenteerd.

wilde
Screenshot @VRTNews on X

Sinds de jaren ´60 geldt het Przewalskipaard als een bedreigde soort. De naar Kazachstan teruggekeerde paarden stammen af van twee groepen in de dierentuinen van München en Praag. De terugkeer naar Kazachstan helpt niet alleen de wilde populatie hersteld, ook de lokale biodiversiteit zal ervan profiteren. Filip Mašek:

“De paarden verspreiden zaden via hun uitwerpselen en bemesten de steppe. En als ze planten opgraven, zorgen ze ervoor dat het water in de grond terechtkomt.”

Tussen 2011 en 2019 was de dierentuin in Praag ook al betrokken bij de succesvolle herintroductie van Przewalskipaarden in Mongolië. Na negen vluchten met paarden was de wilde populatie gestabiliseerd, en momenteel bestaat deze inmiddels uit ongeveer 1.500 individuen. Mašek is blij te kunnen bijdragen aan het terugbrengen van dieren in hun natuurlijke habitat.

Bron:

Regering NSW keurt afschieten wilde paarden goed

©AnimalsToday.nl Jennie Cools