Dit is het verhaal van een netwerk van argeloze vrijwilligers in Nederland dat fungeert als dekmantel voor een operatie om in Brazilië gratis grondstoffen te winnen om de winstgevendheid van de varkensvleesindustrie te vergroten. Maar eerst een aanloop om de relatie te laten zien tussen de geboorte van mensen en de dood van varkens.
Het begint met het negentiende-eeuwse bedrijf ‘Zwanenberg en Co’, vanaf 1905 ‘Zwanenberg slachterijen en fabrieken’ geheten, dat niet alleen dieren in vlees transformeerde, maar zich allengs ook toelegde op afgeleide producten zoals margarine en varkensharen borstels. Toen in de jaren 1920 een methode beschikbaar kwam om insuline te winnen uit de alvleesklier van dieren, werd vanuit Zwanenberg een dochteronderneming gestart die zich hierin ging specialiseren: Organon. Uit de alvleesklieren van de net gedode dieren extraheerde het insuline – eerst ‘in een hoekje’ van de Zwanenberg slachterijen, vanaf 1930 in een eigen gebouwencomplex in Oss.
In zekere zin werd het bijproduct succesvoller dan het vlees. In 1970, nadat Zwanenberg Organon (inmiddels Koninklijke Zout Organon geheten) met AKU gefuseerd was tot AKZO, werden de ‘vleesactiviteiten’ afgestoten – en overgenomen door Unilever.
Maar de banden met de vleesindustrie waren hiermee niet ten einde, zoals in de jaren 1980 pijnlijk aan het licht kwam. Fase één van het schandaal.
En het was allemaal zo mooi
Al sinds 1924 produceerde Organon middelen om vruchtbaarheidsproblemen bij mensen te bestrijden. Zo ontwikkelde het bedrijf vanaf 1927 een middel dat in 1932 als ‘Pregnyl’ op de markt kwam. Bij vrouwen stimuleert dit de eierstokken om het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen te maken en zorgt dat de baarmoederwand gereed is voor innesteling van een bevruchte eicel. Bij mannen bevordert het de rijping van de zaadcellen. Werkzame stof: het hormoon ‘humaan choriongonadotrofine’, kortweg HGC.
Maar hoe kom je hieraan? HGC wordt alleen door zwangere vrouwen aangemaakt. En anders dan de varkens en koeien om insuline uit te winnen, mocht Zwanenberg Organon die niet slachten… Gelukkig deed zich de omstandigheid voor dat vanaf zo’n twee weken na de bevruchting het hormoon HGC ook in de urine terechtkwam – een principe waar zwangerschapstesten zich op baseren. Zou je dus die urine kunnen verzamelen, dan viel daar HGC uit te winnen. Aldus geschiedde. In 1931 startte het project ‘Urineverzameling Organon’, dat in 1966 de minder klinische en meer sympathieke naam ‘Moeders voor moeders’ kreeg – en nog steeds onder die naam opereert.
Werd aanvankelijk urine betrokken bij vrouwenklinieken, later ging men inzamelen bij vrouwen thuis en ontstond een uniek businessmodel dat nog steeds van kracht is. Want terwijl Organon – en zijn eigenaren, achtereenvolgens Zwanenberg, AKZO en nu MSD – een commercieel bedrijf is en Pregnyl een commercieel product, wist men een systeem op te zetten waarbij massaal zwangere vrouwen gratis de moeite namen hun urine in te leveren.
Dat kreeg men voor elkaar door het bedrijfsbelang voor te stellen als het belang van de onvruchtbare medemens met kinderwens. Duizenden vrouwen, zo was de boodschap, leefden met een innig verlangen het leven te schenken aan een kind, maar werden daarin dwarsgezeten door een tragische speling van de natuur. Zij die wel bevoorrecht waren konden nu, door iets simpels als het doneren van urine, er persoonlijk voor zorgen dat ook deze onfortuinlijken het geluk deelachtig zouden kunnen worden van het moeder-zijn. Je moest wel een, nu ja, azijnpisser zijn om bij zo’n mooi verhaal vraagtekens te zetten – of door een onmenselijke geldzucht worden gedreven wilde je voor je dienst een vergoeding durven vragen.
Maar klopte het verhaal wel?
Nog niet eens voor de helft.
Inderdaad werd uit de urine HGC gewonnen en inderdaad werd daar Pregnyl van gemaakt en inderdaad waren daar mensen bij geholpen – met alle vreugde en verdriet, alle hoop en vertwijfeling van dien. Maar het grootste stuk van de waarheid was anders.
Want het meeste HGC dat uit de belangeloos afgestane urine werd gewonnen, eindigde niet in Pregnyl, maar in P.G. 600.
P.G. 600? Hiermee zijn we aanbeland bij de link met de vleesindustrie. P.G. 600 is namelijk niets minder dan, de gebruikshandleiding citerend:
‘a management tool to improve reproductive efficiency in swine production operations.’
Oftewel, P.G. 600 is een middel om in de vee-industrie varkens lichamelijk zo te manipuleren dat ze zich zo kosteneffectief mogelijk voortplanten. Door toediening van P.G. 600 worden zeugen sneller ‘berig’, zodat ze – met kunstmatige inseminatie – sneller kunnen worden bevrucht. Een soort omgekeerde chemische sterilisatie. Bovendien kan het worden gebruikt om de dieren tegelijk vruchtbaar te laten zijn – de zogeheten ‘bronstsynchronisatie’ – zodat de agrarisch ondernemer doelmatiger kan werken. Per dier leverde dat de ondernemer gemiddeld vijftien dollar op, zoals onderzoek in de Verenigde Staten in 1987 uitwees. Welke markt het meest interessant is, laat zich raden. Er zijn wereldwijd heel wat meer zeugen die twee keer per jaar zwanger worden gemaakt, dan kinderwensende echtparen met vruchtbaarheidsproblemen.
Kortweg zag de organisatie er zo uit: Moeders voor Moeders verzamelde de urine, die ging naar Diosynth (dat eerst onderdeel van Organon was geweest, maar sinds 1971 een zelfstandige business unit van het overkoepelende AKZO Pharma was), waar de HGC werd gewonnen. Vervolgens ging de HGC deels naar Organon voor Pregnyl, deels naar een ander onderdeel van AKZO Pharma, Intervet, voor de productie van P.G. 600.
In 1984 kwam deze werkwijze aan het licht. Jan IJzerman, onderzoeker van Stichting Lekker Dier kwam het op het spoor (via een ander schandaal, dat van de zogeheten ‘ bloedponies’).
De onthulling van het bedrog bracht het voortbestaan van ‘Moeders voor Moeders’ aan het wankelen. Slechts door de plechtige belofte de urine voortaan uitsluitend voor humane vruchtbaarheidsmiddelen te gebruiken wist Organon het overeind te houden.
Maar ook die belofte is nu ontmaskerd, het schandaal is verdubbeld.
In De Volkskrant onthulde Jeroen Trommelen wat Organon in werkelijkheid deed. Het bedrijf verplaatste simpelweg de productie van urine voor de varkensindustrie naar Brazilië door ook daar een ‘Moeders voor Moeders’ op te zetten. De in Nederland plassende moeders in spé gingen daarvoor feitelijk als dekmantel gelden, om aan het naar buiten toe vertelde verhaal legitimiteit te verlenen.
Inmiddels beweert MSD ook de Braziliaanse urine ‘sinds enkele jaren’ niet meer voor de ‘productie van diergeneesmiddelen’ te gebruiken. Diergeneesmiddelen? P.G.600 heeft evenveel met diergeneeskunde te maken als anabole steroïden met humane geneeskunde. Van excuses aan alle tienduizenden goedbedoelende vrouwen die de afgelopen decennia in potjes hebben geplast om MSD in staat te stellen geld te verdienen aan de varkensindustrie, is tot op heden niets vernomen. Maar wie zou die ook nog geloven?
©PiepVandaag.nl Dirk-Jan Verdonk, historicus en auteur Het dierloze gerecht (partnerlink)
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
wat een armoe. Je zult er maar werken… dan zit je dus de kluit te belazeren (terwijl je eigen vrouw vast moeite heeft met zwanger worden of zo iets) en werk je ook nog mee aan de goedkope varkensvleesmaffia.
Ik herinner me, aan tafel bij Organon na de vernietigende advertentie (Nicole met baret), nog de hartpilletjes die de verantwoordelijke directeur van deze mafia-praktijk tijdens het gesprek haastig innam om uiteindelijk toch door de knieën te gaan. Een moment om nooit te vergeten. Exit MvM Nederland.
Helaas heeft men kennelijk kans gezien elders knollen voor citroenen te verkopen. Misselijk.
Lekker Dier plaatste een advertentie die in opmaak leek op die van Moeders voor Moeders, maar waarvan de inhoud een andere was. De foto met Lekker Dier medewerkster Nicole Beeker werd geschoten met een Polaroid voor het kantoor van Lekker Dier in Utrecht. Dit was 1 van de meest effectieve campagnes die Lekker Dier (nu Wakker Dier) in de jaren 80 deed.
Even los van de inhoud die vreselijk is, is het echt een goed artikel. Meer van dit soort verdieping op deze site, ga zo door!
Telkens als ik een dergelijk artikel lees denk ik dat het niet erger kan maar blijkbaar kan het dus wel. Constant verbaas ik mij hoe ver de mens gaat om dieren compleet uit te buiten en de consument compleet voor de domme te houden. Ik hoop dat ik het ooit nog ga meemaken dat er een kanteling in de maatschappij gaat plaatsvinden.
Het is werkelijk schandalig hoe je als mens zijnde iedere keer zo wordt vorrgelogen over van alles en nog wat.
Je weet toch totaal niet meer waar je goed aan doet.
Ook ik heb hier aan mee gewerkt, denkende dat je iets goed aan het doen bent, maar dan blijkt het allemaal weer niet zo te zijn. Er zit altijd wel een addertje onder het gras blijkbaar. Getver…